ΣΕΛΙΔΕΣ

Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Οι καταστροφικές παρεμβάσεις σε ένα μνημείο – σύμβολο του Δήμου Νεμέας



Πριν από ένα χρόνο (14 Αυγούστου 2016) επισκεπτόμενοι το σύμβολο και κόσμημα της περιοχής μας, την Παναγία του Βράχου (την «Ακρόπολη» της σύγχρονης Νεμέας), αισθανθήκαμε πως αποκαταστάθηκε πλήρως ένα κομμάτι της ιστορίας, του πολιτισμού και της Ελληνορθόδοξης παράδοσής μας.
Το έργο «Αποκατάσταση – Αναστήλωση Ιεράς Μονής Βράχου Νεμέας Δήμου Νεμέας ν. Κορινθίας» με προϋπολογισμό 575.000 ευρώ, εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτικής Ελλάδας / Πελοποννήσου / Ιονίων Νήσων 2007 – 2013» και πραγματοποιήθηκε με αυτεπιστασία από την πρώην 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας.
Μετά από ένα χρόνο όμως, αυτό που αντικρίσαμε στην καθιερωμένη επίσκεψή μας στις 14 Αυγούστου 2017, ήταν πραγματικά ένα σοκαριστικό και αποτρόπαιο θέαμα που υποβάθμιζε αισθητικά την όλη προσπάθεια αποκατάστασης του μνημείου από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι αμείλικτο. Ποιος και με ποια δικαιοδοσία προέβη σ’ αυτές τις παρεμβάσεις (λαμαρίνες, τσιμέντα, κοπή νέων κιγκλιδωμάτων κ.λ.π.) τη στιγμή που υπάρχει ένα πρωτόκολλο λειτουργίας του μνημείου, που απαγορεύει ρητά την κάθε εργασία που αλλοιώνει την αρχιτεκτονική του χώρου μετά την αναστήλωσή του;
Τα μνημεία της περιοχής μας, του νομού μας, της χώρας μας (ανεξάρτητα αν κάποιοι προσπαθούν να τα οικειοποιηθούν, όχι από κακή πρόθεση αλλά πολλές φορές από υπερβάλλοντα ζήλο) είτε αρχαία, είτε Βυζαντινά, είτε νεότερα, δεν μας ανήκουν, τους ανήκουμε (ευτυχώς) «νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων».
Το κείμενο αυτό λοιπόν, δεν είναι τίποτε άλλο από μια εκπομπή SOS προς πάσα κατεύθυνση (υπευθύνων και μη) μιας και ζούμε σε μια εποχή όπου όλα αμφισβητούνται και ανατρέπονται (βάση υποδείξεων εξωγενών οικονομικών παραγόντων) σε μια Ελλάδα που εδώ και 7 χρόνια τελεί υπό κατοχή ως αποικία χρέους, σε μια Ελλάδα που το μόνο που ακόμη θυμίζει και αντιστέκεται στη φθορά της είναι η ιστορία, το πείσμα ενός λαού και οι παραδόσεις μιας χώρας που γέννησε τη Δημοκρατία, τον Πολιτισμό και την αντίσταση σε κάθε μορφής βαρβαρότητα. Σ’ αυτή την Ελλάδα λοιπόν, ας διαφυλάξουμε τουλάχιστον ακέραιες αυτές τις αρχές για τις επόμενες γενιές, μέσω της διατήρησης των ιστορικών μνημείων για να μπορούμε να λέμε κάποτε πως κάτι παραδώσαμε και εμείς, εκτός από την κυριαρχία της χώρας και την παραβίαση των Συνταγματικών Αρχών.
Κι επειδή μια εικόνα ισοδυναμεί με 1000 λέξεις «παρατηρείστε» τα «έργα αποκατάστασης» που καταργούν στην πράξη τη νόμιμη και επώδυνη (κατά τα λεγόμενα των συντηρητών) αποκατάσταση του μνημείου – συμβόλου για την περιοχή της Νεμέας και αλλοιώνουν εκ του αποτελέσματος τη φυσιογνωμία αυτού (ακολουθούν οι φωτογραφίες για του λόγου το αληθές).

Μετά τιμής
Α. Γ. Καλλής
Επ. Πρ. Εμπορικού Συλλόγου Νεμέας
Πτ. Πολιτ. Τμήματος Νομικής Σχολής Αθηνών


Υ.Γ1. «Μη παρακαλώ σας μη λησμονάτε τη χώρα μου» (Ο. Ελύτης)
(όπου χώρα … βλέπε Νεμέα … τη δική μας Νεμέα)

Υ.Γ2. Οι ναοί πρέπει να λειτουργούν, και τα μνημεία πρέπει να παραμένουν αλώβητα για να μεταδώσουν την ιερότητα και τη θετική τους ενέργεια σε όσους έχουν την τύχη να τα προσεγγίσουν.

Υ.Γ3. Εν ολίγοις: Μετά την άψογη αποκατάσταση – αναστήλωση από την Εφορία Αρχαιοτήτων Κορινθίας της Ιεράς Μονής Βράχου Δήμου Νεμέας κάποιοι (;) (ειλικρινώς δε γνωρίζουμε ποιοι) προέβησαν σε κατασκευές – παρεμβάσεις που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του μνημείου:
1) Έκοψαν με τροχό τα νέα κιγκλιδώματα πλησίον του ναού.
2) Έκλεισαν τη μία εκ των “νέων” αποκαλυφθέντων εισόδων πρόσβασης (μέσω πέτρινης σκάλας) στο ναό, καλύπτοντάς την με κυψελωτή λαμαρίνα και τσιμέντο.
3) Έριξαν τσιμέντα σε διάφορα σημεία του μνημείου.
4) Έβγαλαν τις ξύλινες πόρτες σε μία εκ των εισόδων.

Υ. Γ4. Παρακαλώ όπως αποκαταστήσετε (έκκληση προς κάθε υπεύθυνο) την «αποκατάσταση» της νόμιμης αποκατάστασης του μνημείου από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. 

Φωτογραφίες από την παράδοση του έργου αποκατάστασης - αναστήλωσης από την Εφορία Αρχαιοτήτων
(πηγή: https://www.teepelop.gr/wp-content/uploads/2016/10/Koutsoumpos.pdf)
 

  


Φωτογραφίες από τη σημερινή κατάσταση του μνημείου






Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά όλα τα στάδια αποκατάστασης του μνημείου διαβάστε το πραγματικά εντυπωσιακό έντυπο που επιμελίθηκε ο επιβλέποντας αρχιτέκτονας Λεωνίδας Κουτσούμπος.