NEMEA HISTORY

NEMEA HISTORY

Α. Γ. ΚΑΛΛΗΣ: Ένα βιβλίο σταθμός του Γ. Ν. Κασκαρέλη για τα νεμεάτικα Γράμματα




  • Αντί προλόγου

Τα κείμενα που ακολουθούν έχουν να κάνουν: 1) με την παρουσίαση του σημαντικού βιβλίου του Γ. Ν. Κασκαρέλη που αφορά τους Νεμεάτες συγγραφείς που έγινε στις 15-12-2019, 2) με την ευχαριστήρια επιστολή μου προς τον συγγραφέα Γ. Ν. Κασκαρέλη έπ’ αφορμή της κυκλοφορίας του βιβλίου του και της εν αγνοία «συμμετοχής μου» σ’ αυτό που αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα, 3) με την πρότασή μου προς τον Δήμο Νεμέας επ’ αφορμή της παρουσίασης του βιβλίου στη Νεμέα, για την δημιουργία «Στέγης Τεχνών και Γραμμάτων» και 4) με συγκεκριμένα αποσπάσματα από το βιβλίο τού Γ. Ν. Κασκαρέλη που αφορούν α) τα περιεχόμενα του βιβλίου και β) την αναφορά του συγγραφέως στο βιβλίο μου «Εν Νεμέα», που έγινε η αφορμή για να με συμπεριλάβει στο σύγγραμμά του.



  • Η παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Ν. Κασκαρέλη: Νεμεάτες Συγγραφείς (1874 – 2018) Εκδόσεις Ίσθμιων 2019

Γ. Κωστούρος
Γ. Μπάρτζης
Γ. Κασκαρέλης
Σ. Κοκωνάκης
Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 11:00 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Νεμέας, που βρίσκεται στο Δημαρχείο Νεμέας (έναντι της κεντρικής πλατείας), είχα την τύχη να παρευρεθώ στην παρουσίαση του βιβλίου του Γεωργίου Ν. Κασκαρέλη με τίτλο «Νεμεάτες Συγγραφείς (1874-2018) Εκδόσεις Ίσθμιων 2019» υπό την αιγίδα της εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων και του Δήμου Νεμέας (οι εκδόσεις Ίσθμιων είναι εδώ και πολλά χρόνια η κιβωτός των Κορινθιακών Γραμμάτων με «καπετάνιο» τον διανοούμενο συγγραφέα - καθηγητή Φυσικής Σ. Κοκωνάκη, που έχει τιμήσει με τα γραπτά του πολλές φορές την Νεμέα). Το βιβλίο προλόγισαν δύο εκ των σημαντικότερων Κορινθίων συγγραφέων – ερευνητών, ο πρόεδρος της Ε.Κ.Σ. Διδάκτορας Φιλοσοφίας κος Γιάννης Μπάρτζης και ο Γενικός γραμματέας Πολιτικός Μηχανικός κος Γεώργιος Κωστούρος. Την εκδήλωση χαιρέτησαν η βουλευτής κυριά Μαριλένα Σούκουλη και ο Δήμαρχος Νεμέας κος Κωνσταντίνος Φρούσιος. (Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι ο Δήμος Νεμέας υπήρξε ο μέγας χορηγός για την συγκεκριμένη έκδοση αποδεικνύοντας εμπράκτως το ενδιαφέρον του Δημάρχου και του Δ.Σ. για τον πολιτισμό όπως και τα οινοποιεία «Στροφιλιά», Λιάκου Εύης, Γ. Σκούρα, Γ. Παλυβού).





  • Συμμετέχοντας εν αγνοία μου


Αριστοτέλης Αλεξ. Καλλής
Αριστοτέλης Γεωργίου Καλλής
Κάτεβάστε το βιβλίο από εδώ.
Παίρνοντας στα χέρια μου το θαυμάσιο αυτό σύγγραμμα του Γ. Ν. Κασκαρέλη, που είναι αποτέλεσμα πολύχρονης και βαθιάς μελέτης, διαπίστωσα με συγκίνηση ότι μέσα στις σελίδες του ευρισκόμουν κι εγώ, ανάμεσα σε τόσους πραγματικά σπουδαίους και σημαντικούς ανθρώπους του τόπου μου, όπως επίσης και ο πρώτος μου ξάδελφος καθηγητής Πανεπιστημίου στην Αγγλία ο πολυγραφότατος ιστορικός Αριστοτέλης Α. Καλλής. Η αναφορά αυτή στο πρόσωπό μου, όπως αναφέρει ο συγγραφέας έχει να κάνει 1)πρώτον με την επί πολλά χρόνια αρθρογραφία μου στα Κορινθιακά και Αθηναϊκά έντυπα, 2) δεύτερον με την έκδοση του βιβλίου μου «Εν Νεμέα» που αφορά την συνοπτική ιστορία της Νεμέας στις σελίδες του οποίου φιλοξενήθηκαν ύστερα από δική μου πρόσκληση πέρα των δικών μου κειμένων, και κείμενα σημαντικών προσωπικοτήτων (Νεμεατών και μη) για να αποδείξω τα πολλά και σπουδαία μιας πραγματικά ανεξερεύνητης περιοχής, που περιμένει εν αγωνίως εδώ και χρόνια την «αφύπνιση του κοιμόμενου λέοντα» (βλ. Νεμέα) και 3) τρίτον με την 14χρονη ενασχόλησή μου, ως Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νεμέας, με τα πολιτιστικά και όχι μόνο δρώμενα της Νεμέας.



  • Ευχαριστώντας τον Γ. Ν. Κασκαρέλη

Με αφορμή λοιπόν την παρουσίαση του αξιόλογου αυτού βιβλίου, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω δημοσίως τον ερευνητή – συγγραφέα Γ. Ν. Κασκαρέλη με το τεράστιο συγγραφικό έργο και την μοναδική πορεία στην Τράπεζα της Ελλάδος, ως ένα στέλεχος υψηλού κύρους, για την εκτενή αναφορά του στην έως τώρα πορεία μου, αλλά και για την όλη του εργασία, που αποδεικνύει αυτό για το οποίο κι εγώ επί πολλά χρόνια αγωνίζομαι, την ανάδειξη δηλ. του έμψυχου υλικού μιας ιστορικής περιοχής που καταλύει το χρόνο σπάζοντας όπως θα ‘λεγε κι ο Καββαδίας «τις θολές γραμμές των οριζόντων».

Αυτό το έμψυχο υλικό, που μεγάλο μέρος του έχει καταγραφεί στο σύγγραμμα του Γ. Ν. Κασκαρέλη και που θα αποτελέσει (θέλω να πιστεύω) τον «οδικό χάρτη» για τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας, αλλά και για άλλα συγγράμματα αντίστοιχου περιεχομένου.



  • Πρόταση – Στέγη Τεχνών και Γραμμάτων Δήμου Νεμέας

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση πρότεινα δημοσίως στον Δήμαρχο ( ο οποίος και το δέχτηκε με μεγάλο ενθουσιασμό), να δημιουργηθεί στο κέντρο της πόλης μας μια «Στέγη Τεχνών και Γραμμάτων Δήμου Νεμέας» όπου θα φιλοξενεί Βιβλιοθήκη – Ιστορικό Αρχείο με ότι αφορά την Νεμέα – Θεατρική σκηνή – λαογραφικό μουσείο – κινηματογραφική λέσχη – αίθουσα εκθέσεων – πινακοθήκη κ.α.. Δεσμεύτηκα δε εγγράφως να καταθέσω στο Δημοτικό Συμβούλιο, ολοκληρωμένη πρόταση στο προσεχές διάστημα. Η πρότασή μου αυτή, την οποία επεξεργάζομαι εδώ και πολλά χρόνια, ήταν αποτέλεσμα του θετικού κλίματος που διαπίστωσα στην συγκεκριμένη εκδήλωση και που έγινε η αιτία να δω περισσότερο αισιόδοξα το μέλλον της Νεμέας κυρίως στο τομέα τού πολιτισμού, με βάση όχι μόνο την ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά και την συλλογικά θεσμοθετημένη, όπως είναι ο δήμος εκ του ρόλου του σε μια κοινωνία. Χρόνια τώρα στη Νεμέα, έχουν γίνει πολλές και αξιόλογες προσπάθειες στο τομέα του πολιτισμού από πραγματικά σπουδαίους ανθρώπους. Όμως λείπει ένα κεντρικό συντονιστικό όργανο ανεξάρτητο και αυτόνομο, που θα βρίσκεται στο κέντρο της πόλης σε ιδιόκτητο κτίριο που θα φιλοξενεί όλα τα προαναφερθέντα τμήματα κάποια εκ των οποίων τώρα είναι διάσπαρτα σε κτίρια που διαθέτει ο δήμος, και θα συντονίζει όλες εκείνες τις δυνάμεις που υπάρχουν εντός και εκτός δήμου μ’ έναν μονάχα στόχο: την πολιτιστική ανάπτυξη της Νεμέας. Γιατί ο πολιτισμός ήταν, είναι και θα είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδος όπως έλεγε και η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη. Επιμένω στο κέντρο της πόλης, γιατί αυτό θα έχει θετική επίδραση ως προς το να «ζωντανέψει» η «καρδιά» της πόλης που είναι η αγορά της, αλλά και θα διευκολύνει την πρόσβαση των δημοτών όπως και των επισκεπτών στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας.


  • Αποσπάσματα από το βιβλίο του Γ. Ν. Κασκαρέλη

Ακολουθεί (1) το απόσπασμα από το βιβλίο «Νεμεάτες Συγγραφείς (1874-2018) Εκδόσεις Ίσθμιων 2019» (σελ.40 – 44), που με αφορά, και έγινε η αιτία της δημόσιας ευχαριστίας μου στον συγγραφέα κον Γιώργο Ν. Κασκαρέλη και (2) τα περιεχόμενα του βιβλίου που αποδεικνύουν το εύρος της έρευνας αυτής, αναδεικνύοντας προσωπικότητες από τον 19ο αιώνα έως σήμερα, που είναι δυστυχώς άγνωστες στο ευρύ κοινό, παρά την μεγάλη τους προσφορά στον τόπο μας. 




 Φωτογραφίες από την εκδήλωση.
(αρχείο Γ Θεοφύλλη - NemeaPress)


Την εκδήλωση τίμησαν και δύο εξέχοντα ιστορικά στελέχη του Συλλόγου των Νεμέων Αγώνων.
Αριστοτέλης Δημητρίου Καλλής - Επίτιμος Πρόεδρος Νεμέων Αγώνων - Ιατρός
Στέφανος Μίλλερ - Αρχαιολόγος

Χορηγοί έκδοσης:

 



Αριστοτέλης Γ. Καλλής

Επ. Πρ. Εμπορικού Συλλόγου Νεμέας

Πτ. Πολιτ. Τμήματος Νομικής Σχολής Αθηνών




Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.