NEMEA HISTORY

NEMEA HISTORY

Οι καταστροφικές παρεμβάσεις σε ένα μνημείο – σύμβολο του Δήμου Νεμέας



Πριν από ένα χρόνο (14 Αυγούστου 2016) επισκεπτόμενοι το σύμβολο και κόσμημα της περιοχής μας, την Παναγία του Βράχου (την «Ακρόπολη» της σύγχρονης Νεμέας), αισθανθήκαμε πως αποκαταστάθηκε πλήρως ένα κομμάτι της ιστορίας, του πολιτισμού και της Ελληνορθόδοξης παράδοσής μας.
Το έργο «Αποκατάσταση – Αναστήλωση Ιεράς Μονής Βράχου Νεμέας Δήμου Νεμέας ν. Κορινθίας» με προϋπολογισμό 575.000 ευρώ, εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτικής Ελλάδας / Πελοποννήσου / Ιονίων Νήσων 2007 – 2013» και πραγματοποιήθηκε με αυτεπιστασία από την πρώην 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας.
Μετά από ένα χρόνο όμως, αυτό που αντικρίσαμε στην καθιερωμένη επίσκεψή μας στις 14 Αυγούστου 2017, ήταν πραγματικά ένα σοκαριστικό και αποτρόπαιο θέαμα που υποβάθμιζε αισθητικά την όλη προσπάθεια αποκατάστασης του μνημείου από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι αμείλικτο. Ποιος και με ποια δικαιοδοσία προέβη σ’ αυτές τις παρεμβάσεις (λαμαρίνες, τσιμέντα, κοπή νέων κιγκλιδωμάτων κ.λ.π.) τη στιγμή που υπάρχει ένα πρωτόκολλο λειτουργίας του μνημείου, που απαγορεύει ρητά την κάθε εργασία που αλλοιώνει την αρχιτεκτονική του χώρου μετά την αναστήλωσή του;
Τα μνημεία της περιοχής μας, του νομού μας, της χώρας μας (ανεξάρτητα αν κάποιοι προσπαθούν να τα οικειοποιηθούν, όχι από κακή πρόθεση αλλά πολλές φορές από υπερβάλλοντα ζήλο) είτε αρχαία, είτε Βυζαντινά, είτε νεότερα, δεν μας ανήκουν, τους ανήκουμε (ευτυχώς) «νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων».
Το κείμενο αυτό λοιπόν, δεν είναι τίποτε άλλο από μια εκπομπή SOS προς πάσα κατεύθυνση (υπευθύνων και μη) μιας και ζούμε σε μια εποχή όπου όλα αμφισβητούνται και ανατρέπονται (βάση υποδείξεων εξωγενών οικονομικών παραγόντων) σε μια Ελλάδα που εδώ και 7 χρόνια τελεί υπό κατοχή ως αποικία χρέους, σε μια Ελλάδα που το μόνο που ακόμη θυμίζει και αντιστέκεται στη φθορά της είναι η ιστορία, το πείσμα ενός λαού και οι παραδόσεις μιας χώρας που γέννησε τη Δημοκρατία, τον Πολιτισμό και την αντίσταση σε κάθε μορφής βαρβαρότητα. Σ’ αυτή την Ελλάδα λοιπόν, ας διαφυλάξουμε τουλάχιστον ακέραιες αυτές τις αρχές για τις επόμενες γενιές, μέσω της διατήρησης των ιστορικών μνημείων για να μπορούμε να λέμε κάποτε πως κάτι παραδώσαμε και εμείς, εκτός από την κυριαρχία της χώρας και την παραβίαση των Συνταγματικών Αρχών.
Κι επειδή μια εικόνα ισοδυναμεί με 1000 λέξεις «παρατηρείστε» τα «έργα αποκατάστασης» που καταργούν στην πράξη τη νόμιμη και επώδυνη (κατά τα λεγόμενα των συντηρητών) αποκατάσταση του μνημείου – συμβόλου για την περιοχή της Νεμέας και αλλοιώνουν εκ του αποτελέσματος τη φυσιογνωμία αυτού (ακολουθούν οι φωτογραφίες για του λόγου το αληθές).

Μετά τιμής
Α. Γ. Καλλής
Επ. Πρ. Εμπορικού Συλλόγου Νεμέας
Πτ. Πολιτ. Τμήματος Νομικής Σχολής Αθηνών


Υ.Γ1. «Μη παρακαλώ σας μη λησμονάτε τη χώρα μου» (Ο. Ελύτης)
(όπου χώρα … βλέπε Νεμέα … τη δική μας Νεμέα)

Υ.Γ2. Οι ναοί πρέπει να λειτουργούν, και τα μνημεία πρέπει να παραμένουν αλώβητα για να μεταδώσουν την ιερότητα και τη θετική τους ενέργεια σε όσους έχουν την τύχη να τα προσεγγίσουν.

Υ.Γ3. Εν ολίγοις: Μετά την άψογη αποκατάσταση – αναστήλωση από την Εφορία Αρχαιοτήτων Κορινθίας της Ιεράς Μονής Βράχου Δήμου Νεμέας κάποιοι (;) (ειλικρινώς δε γνωρίζουμε ποιοι) προέβησαν σε κατασκευές – παρεμβάσεις που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του μνημείου:
1) Έκοψαν με τροχό τα νέα κιγκλιδώματα πλησίον του ναού.
2) Έκλεισαν τη μία εκ των “νέων” αποκαλυφθέντων εισόδων πρόσβασης (μέσω πέτρινης σκάλας) στο ναό, καλύπτοντάς την με κυψελωτή λαμαρίνα και τσιμέντο.
3) Έριξαν τσιμέντα σε διάφορα σημεία του μνημείου.
4) Έβγαλαν τις ξύλινες πόρτες σε μία εκ των εισόδων.

Υ. Γ4. Παρακαλώ όπως αποκαταστήσετε (έκκληση προς κάθε υπεύθυνο) την «αποκατάσταση» της νόμιμης αποκατάστασης του μνημείου από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. 

Φωτογραφίες από την παράδοση του έργου αποκατάστασης - αναστήλωσης από την Εφορία Αρχαιοτήτων
(πηγή: https://www.teepelop.gr/wp-content/uploads/2016/10/Koutsoumpos.pdf)
 

  


Φωτογραφίες από τη σημερινή κατάσταση του μνημείου






Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά όλα τα στάδια αποκατάστασης του μνημείου διαβάστε το πραγματικά εντυπωσιακό έντυπο που επιμελίθηκε ο επιβλέποντας αρχιτέκτονας Λεωνίδας Κουτσούμπος.

7 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ ΟΤΑΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΜΑ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ,ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΝΑΟΥ ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΜΑ ΚΑΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΤΕ ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΊΕΣ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΠΕΤΑΧΤΕΙΤΕ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ, ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΛΙΣ <1> ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ, ΝΑ ΡΩΤΉΣΕΤΕ ΤΟΝ ΗΓΟΥΜΕΝΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΠΟΥ ΖΕΙ ΜΟΝΟΣ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ, Η ΠΩΣ ΕΓΙΝΑΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΝ ΕΓΙΝΑΝ,ΠΟΥ ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΒΡΑΧΟΥ,ΑΛΑ ΟΧΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ Ο ΝΑΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΝΗΜΕΙΟ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΤΡΑΞΙΟΝ ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ.Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΘΥΜΩΜΕΝΗ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΤΕ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΗΓΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΒΟΗΘΟΥΝ.ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΚΥΡΙΕ Ο ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΗΣ ΤΗΣ ΝΕΜΕΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΑΣΧΟΛΗΣΟΥ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΊΟ ΣΟΥ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ,ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΝΑΚΑΤΕΥΕΣΑΙ ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ,ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΚΑΙ ΑΜΑΘΗΣ.ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΠΟΛΗ ΕΥΓΕΝΕΙΑ ΣΤΑ ΛΕΜΕ ΑΥΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΕ ΜΑΛΏΝΟΥΜΕ. ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΜΕΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουαι υμιν γραμματεις και φαρισαιοι υποκριται....

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    4. Unknown
      27 Νοεμβρίου 2017 - 11:53 π.μ.

      ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΑΘΕΕ ΘΕΟΜΑΧΟ ΘΕΟΜΠΑΙΧΤΗ...ΠΟΥ ΠΙΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ ΤΗΣ ΘΕΙΕΣ ΓΡΑΦΕΣ ΣΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ Ουαι υμιν γραμματεις και φαρισαιοι υποκριται...

      Διαγραφή

Από το Blogger.