NEMEA HISTORY

NEMEA HISTORY

Αποκαλυπτήρια Μνημείου Πεσόντων 1940-41



ΤΙΤΛΟΣ: «NEMEA: Αποκαλυπτήρια Μνημείου Πεσόντων 1940-41»

Την Δευτέρα 28η Οκτωβρίου 2019 και ώρα 10:40 π.μ. (πριν από την παρέλαση) στην πλατεία Ηρώων, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των ηρωικώς πεσόντων Νεμεατών του ελληνοϊταλικού και ελληνογερμανικού πολέμου 1940-1941.

Το μεγάλο αυτό γεγονός συμβολικού χαρακτήρα, προέκυψε από αίτημα – πρόταση που κατέθεσε στο νέο δημοτικό συμβούλιο ο Α. Γ. Καλλής επ. Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νεμέας. Το συγκινητικό στην όλη αυτή υπόθεση είναι ότι όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος κος Κωνσταντίνος Φρούσιος και οι αρχηγοί των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης κος Ευάγγελος Ανδριανάκος, κος Απόστολος Καραχοντζίτης και κα Σοφία Χρυσικοπούλου υπερψήφισαν αυτήν την πρόταση, πιέζοντας μάλιστα για την γρήγορη υλοποίησης της, πράγμα το οποίο και έγινε. Αυτό αποδεικνύει εμπράκτως πως στην Νεμέα αυτή την στιγμή υπάρχει ένα κλίμα ενότητας και συνεργασίας όλων των δυνάμεων για το καλό του τόπου.

Ακολουθεί το αίτημα του Α. Γ. Καλλή από το οποίο προέκυψε η όλη διαδικασία.


 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Γ. ΚΑΛΛΗ*
Προς
Δήμαρχον Νεμέας κον Κων/νο Φρούσιο & Δ.Σ. Δήμου Νεμέας

Θέμα: Δημιουργία μαρμάρινης στήλης στο χώρο του Ηρώου Νεμέας, με τα ονόματα των 27
Νεμεατών πεσόντων του Ηρωϊκου Έπους 1940-1941
Κύριε Δήμαρχε και σεβαστό συμβούλιο του Δήμου Νεμέας. Θεωρώντας δεδομένη την ευαισθησία σας για θέματα που άπτονται της ένδοξης ιστορίας μας, θα ήθελα να σας παρακαλέσω όπως αποκαταστήσετε μια μεγάλη αδικία έναντι των ηρωικών πεσόντων της Νεμέας κατά την περίοδο 1940-1941 (Ελληνο-Ιταλικού & Ελληνο-Γερμανικού πολέμου).
Προτείνω λοιπόν, να δημιουργηθεί στο χώρο του Ηρώου Νεμέας, μαρμάρινη στήλη πάνω στην οποία θα αναγράφονται τα ονόματα των 27 ηρωικών Νεμεατών που έπεσαν μαχόμενοι στον Ελληνο-ιταλικό και Ελληνο-γερμανικό πόλεμο δοξάζοντάς μας.
Στον συγκεκριμένο ιερό χώρο είναι ήδη αναρτημένα τα ονόματα των Ηρωικών Νεμεατών που έπεσαν σε μάχες και εκτελέστηκαν (όπως αναγράφεται) από τις χιτλεροφασιστικές δυνάμεις κατοχής στην διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1941-1944.
Απ’ αυτήν όμως την καταγραφή, λείπουν οι 27 Νεμεάτες Ήρωες του 1940-1941, που πολέμησαν τις δυνάμεις του άξονα, δοξάζοντας για ακόμη μια φορά την περιοχή μας.
Την παράλειψη αυτή, μου επισήμανε κάποτε πριν από πολλά χρόνια μετά δακρύων, ο αείμνηστος Θεόδωρος Ευσταθίου, πολεμιστής κι αυτός του 1940, ορκίζοντας με να συνεχίσω τον αγώνα του, μέχρι να αποκατασταθεί αυτή η μεγάλη αδικία έναντι των 27 νέων μας, που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία, την Δημοκρατία, την Εθνική Ανεξαρτησία, κόντρα στον φασισμό και στον αυταρχισμό της όποιας εξουσίας, του όποιου κατακτητή που επιβουλεύεται τα δίκαια της πατρίδας μας.
Ας είναι λοιπόν, αυτή η πρόταση, το πρώτο έργο της θητείας σας, που θα έχει μια συμβολική αξία για έναν τόπο με ιστορία 3000 χρόνων, και θα δικαιώσει έστω και μετά θάνατον τον διακαή μέχρι τέλους πόθο ενός Έλληνα πολεμιστή του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, αποκαθιστώντας έτσι την μνήμη των 27 νέων παιδιών που έδωσαν την ζωή τους γι’ αυτόν τον τόπο.
Αναμένοντας την απάντησή σας.
Μετά τιμής
Αριστοτέλης Γ. Καλλής
Επ. Πρ. Εμπορικού Συλλόγου Νεμέας
Πτ. Πολιτ. Τμήματος Νομικής Σχολής Αθηνών
Nemeahistory.bloqspot.com









Α. Γ. Καλλής : «Η νέα λίστα πεσόντων Νεμεατών
κατά τον ελληνοϊταλικό και ελληνογερμανικό πόλεμο»

Μετά από εξονυχιστικό έλεγχο και έχοντας στην κατοχή μου τρεις λίστες Νεμεατών πεσόντων (από διαφορετικές πηγές), με πρώτη εκείνη που εκδίδει η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού (22 άτομα), παραδίδω σήμερα στη δημοσιότητα μια νέα λίστα που για πρώτη φορά περιλαμβάνει 27 ονόματα πέντε περισσότερα από τις συνήθεις λίστες.
Οι πεσόντες κατά τον ελληνοϊταλικό και ελληνογερμανικό πόλεμο του 1940-1941 είναι οι εξής:
  1. ΑΝΘΛΓΟΣ ΠΕΠΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΩΝ.
  2. ΑΝΘΛΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΟΡΕΣΤΗΣ ΧΡΗΣΤ
  3. ΑΝΘΤΡΟΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΓΕΩΡΓ.
  4. ΛΟΧΙΑΣ ΜΠΑΡΛΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΕΥΑΓ.
  5. ΛΟΧΙΑΣ ΠΑΤΩΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡ.
  6. ΔΝΕΑΣ ΛΕΚΟΣΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜ.
  7. ΔΝΕΑΣ ΛΩΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΠΟΣ.
  8. ΔΝΕΑΣ ΜΑΛΗΛΙΩΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜ.
  9. ΔΝΕΑΣ ΦΡΟΥΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΕ.
  10. ΣΤΡΤΗΣ ΑΓΓΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΛΕ.
  11. ΣΤΡΤΗΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΗΜ.
  12. ΣΤΡΤΗΣ ΒΕΒΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΕΡΩΡ.
  13. ΣΤΡΤΗΣ ΔΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝ.
  14. ΣΤΡΤΗΣ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΩΤ.
  15. ΣΤΡΤΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜ.
  16. ΣΤΡΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΣ ΠΑΝΓΙΩΤΗΣ ΓΡΗΓ.
  17. ΣΤΡΤΗΣ ΚΙΤΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΝ.
  18. ΣΤΡΤΗΣ ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚ.
  19. ΣΤΡΤΗΣ ΜΠΙΜΠΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΚ.
  20. ΣΤΡΤΗΣ ΜΠΟΛΙΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΗΜ.
  21. ΣΤΡΤΗΣ ΠΗΓΑΔΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΚ.
  22. ΣΤΡΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΑΣ.
  23. ΣΤΡΤΗΣ ΣΚΑΖΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΘΑΝ.
  24. ΣΤΡΤΗΣ ΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΘΑΝ.
  25. ΣΤΡΤΗΣ ΤΣΑΒΑΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΠΟΣ.
  26. ΣΤΡΤΗΣ ΧΡΗΣΤΑΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
  27. ΣΤΡΤΗΣ ΜΑΛΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.